​Åbningstider:​ Alle hverdage 9.00-17.00

Sygdomme hos slanger

​Bemærk: Krybdyrenes sygdomme er så bredt og vidt favnende et emne, at det ikke kan beskrives fyldestgørende på en hjemmeside. De nedenstående symptomer er derfor kun “toppen af isbjerget” i et forsøg på, at give et par hjælpende guidelines til nogle af de mest almindeligt forekommende sygdomme hos slanger.

Sygdomstegn relateret til hud​

​Dårligt ham-skifte: (dysecdysis) Det ses ofte at slanger har problemer med hamskiftet. Hammen skiftes måske kun som normalt i små partier, mens resten bliver siddende på slangen som en død, tør hinde. Årsagerne kan f.eks være for lav luftfugtighed i terrariet, dehydrering, forkert fodring, vitamin-mangel, systemisk sygdom eller ektoparasitter.

et er vigtigt, at man ikke gør mere skade end gavn, ved at prøve at fjerne den tilbageblevne ham med vold og magt. “Sår og pletter”: slanger kan få brændsår af varmelamper eller utildækkede varmekabler (ofte fordi slangen ruller sig sammen om varmelegmet når dette er slukket og begyndt at køle af. Når der tændes igen næste dag, mærker slangen først for sent når varmen bliver for intens.) men sår kan også opstå på grund af nyt og uegnet bundmateriale i terrariet samt naturligvis fysiske skader forvoldt af andre dyr. Rødlige pletter i huden kan skyldes blodforgiftning eller hudbetændelse. Plettede områder kan også skyldes svampeinfektion eller ektoparasitter. Hævelser og “knuder”: både bakterier og svampe kan give bylder hos slanger, som med tiden kan udvikles til solide hårde knuder. Svulsterne kan dog også skyldes kræft og bør derfor altid undersøges.

Sygdomstegn relateret til øjne og næse

“Skyede” eller “mælkeagtige” øjne hos slanger kan være helt normalt under hamskiftet, men det kan også skyldes en infektion eller et tilbageblevent “øjenskæl” fra sidste hamskifte. Hævede eller opsvulmede øjne kan f.eks skyldes infektion eller betændelse i hulrummet bag “brillen” Ofte ses øjenlidelser samtidig med luftvejsinfektioner og mundhulesygdomme. Slanger udstøder ofte fugtige “rallende” hvæselyde ved almindelig vejrtrækning, når de har luftvejssygdomme. Lydene adskiller sig klart fra de normale hvæselyde som f.eks mange pythonslanger udstøder hvis de føler sig truet. Ligeledes kan der ses udflåd fra næseborene ved en luftvejssygdom/lungebetændelse.​

Sygdomstegn relateret til fordøjelsessystemet

Pletter eller misfarvning på slimhinderne i mundhulen kan tyde på mundbetændelse (“mund-råd”), forgiftning mm. Hvis slangen ikke bevæger tungen (eller bevæger den unormalt) kan det bl.a. skyldes sår eller infektion i tungevævet, mundbetændelse eller at slangen generes af et fremmedlegeme. Opkastning af føden (enten helt eller delvist fordøjet) kan f.eks ske på grund af forkert temperatur i slangens miljø, stress (f.eks ved mangel på skjulested), mundbetændelse, forgiftninger, parasitter, fremmedlegemer. Faste masser i coelomhulen (“hårde buler/klumper inde i slangen”) opfattes ofte som en forstoppelse. Men det kan imidlertid også skyldes bylder, parasitter, kræftsvulster, fremmedlegemer eller f.eks tilbageholdte æg. Røntgenbilleder eller scanning er oftest den bedste måde at få vished om tilstanden. Diarré-tilstande kan skyldes forkert fodring, for brat foderskift, infektioner med bakterier, svampe eller virus, forgiftninger, for stort et måltid, forkert temperatur i slangens miljø mm.

Sygdomstegn relateret til skelettet

Knoglebrud kan opstå som følge af fysiske skader (komme i klemme i f.eks terrariedør eller blive bidt) men kan også skyldes en knoglebetændelse der svækker knoglens struktur. Deformiteter af kroppen kan være på grund af forkert fodring fodring og pasning, kalcium-mangel, knoglebetændelse eller være medfødt. Man bør altid huske, at “underlige kropsstillinger” ikke nødvendigvis skyldes skader på skelet eller krop, men kan være relateret til nervesystemet.​

Det siger kunderne

Vurderet 4.9 på Facebook baseret på 50+ anmeldelser på Facebook​​

Mest kompetente dyrlæge der ved hvad hun snakker om! Hun fik hurtigt afklaret hvad Vores skægagame fejlede. Kan helt klart anbefale Beth og hun er hele køreturen værd fra Svendborg !

Line J. P.

Vi har i dag været hos Beth med vores græske landskildpadde til sundhedstjek, samt slibning af næb. Det var første gang og det var simpelthen sådan en god oplevelse. Både Beth og hendes kollega var super søde, og vi fik svar på alle vores spørgsmål Vi følte, at vi var i rigtig gode hænder, så den varmeste anbefaling herfra.

Sissel B. M.

Åbningstider​

Mandag – Fredag

09.00 – 17.00​

Lørdag​ – Søndag

Lukket

Helligdage​

Lukket

Der tages for​behold for ændringer i åbningstiderne.

Krybdyrdoktor

​Skovvænget 6 B

2800 Lyngby

Disclaimer: 

Oplysningerne på hjemmesiden er udelukkende til informationsbrug. Egentlig diagnosticering, behandling og medicinering kræver forudgående konsultation. Alle informationer og materiale på hjemmesiden er copyright.