Krybdyrdoktor

Dyreklinik for krybdyr og andre eksotiske dyr v/dyrlæge​ Beth Fledelius

​​Åbningstider:​

Alle hverdage 9.00-17.00

Telefon: (+45) 45 93 07 30​

E-mail: bethfledelius@gmail.com

Skildpadder

Vedrørende skildpadder:

Skildpadde med blødt skjold

Spørgsmål:

Hej Beth

Jeg har en Græsk Landskildpadde på 16mdr. Den er 12cm lang og 9cm bred (skjoldstr)og vejer 300g.Da jeg fik den, var den 6cm lang og vejede 66g Den trives godt, har et velindrettet terrarium som den deler med en ældre fælle.Den er dog stadig blød i skjoldet, altså det er hårdt nok at røre ved, men det bevæger sig tydeligt ved vejrtrækning og man kan ligesom forestille sig at den ville tage skade hvis nogen trykkede på den eller bed i den (bare en tanke) Den får vitamin mineral drys på sin mad hver dag og jeg kradser lidt sephiaskal over hver dag. den spiser alle grøntsager og lidt frugt en gang om ugen.

Er dette normalt? min anden skildpadde var voksen da jeg fik den så jeg er i tvivl.

Svar:

Skildpadders calcium (kalk)optagelse afhænger af tilstedeværelsen af aktivt vitamin D3. Det er dette vitamin der gør, at kalken kan lejres i skjold og knogler. Vitaminet dannes naturligt når huden (både hos mennesker og skildpadder) bestråles med UV-B lys. Man kan også tilføre vitaminet i kunstig form, men da det er stærkt giftigt i for store doser, vil jeg hellere anbefale at skildpadden holdes under den rette belysning. Dette er bare et par retningslinier -emnet er lidt speget, så du er velkommen til at ringe til mig på klinikken, så kan vi tage en snak om det.

Til top​

Orm i afføringen:

Spørgsmål:

I just discovered a (only one) worm on my Tortoise fecal matter. We got rather scared, mostly after reading about it in your web site. What should we do to cure it? Is it suffering? We got our tortoise 3 month ago and is quiet small. We clean the terrarium often and give vitamins to it with its food. We also give it a bath almost everyday. Can this sickness be contagious for us? Let us know what to do

Svar:

Some parasites in reptiles are quite contagious infecting humans easily. Mostly the parasites cause disease in the tortoises -especially when beeing fed a diet different from the one in the natural environment. Juvenile tortoises are fragile when it comes to living with parasites. I think you should have done a test on a fresh feacal sample from the tortoise. Then you can have the tortoises treated in the safest and most effective way.

Til top

Skildpadde blotter sig

Spørgsmål

Vi har en Asiatisk gulrandet æskeskildpadde (Cuora flavomarginata) som meget ofte sætter sig i vandkanten og flasher sine enormt store kønsdele?!

Er der nogen årsag til dette??

Svar:

Skildpadder af hankøn kan sagtens blotte deres kønsorgan uden at der er noget som helst i vejen (andet end at de formodentlig synes det er dejligt!), men man skal være opmærksom på, at det også kan ses i tilfælde, hvor der ER noget i vejen. Det kan fx ses hvis der er fremmedlegemer der irriterer penis, små skader og sår, en urinvejsinfektion osv.

Til top

Skildpadde med røde pletter

Spørgsmål

Kære Beth

Jeg har to russiske landskildpadder, begge hanner fra 1997. Den ene er sund og rask, men den anden har altid været lidt skravlet, hvilket muligvis skyldes at den har underbid og derfor har svært ved at spise.Den er nu blevet meget tyndhudet på benene og har fået røde pletter på skjoldet i de lyse områder. Kan det skyldes fejlernæring eller er det en mere alvorlig sag. De bliver så vidt muligt fodret med mælkebøtter om sommeren, men i vinterperioden hvor især den lille ikke sover vintersøvn bliver det til icebergsalat.Jeg håber du kan hjælpe mig med at hjælpe min skildpadde.

Svar:

Jeg må desværre sige, at det er et rigtigt dårligt tegn, at skildpadden har rødlige blodudtrækninger. Det ses ofte ved alvorlige infektioner, men kan også se ved bl. andet skjoldbetændelser. Da du beskriver skildpadden som lidt “skravlet” lyder det som, at den ikke har det meste at stå imod med, så jeg synes den skal hjælpes så hurtigt som muligt. Kraftige infektioner kan være så alvorlige at de er livstruende, så jeg vil råde dig til, at gå til en krybdyrskyndig dyrlæge med staklen.

Til top

Sporeskildpadde med maddiker

Spørgsmål:

Hejsa

Vi har en sporeskildpadde som har fået maddiker i og rundt om endetarm. Vi har fjernet dem og renset området stort set hver dag de sidste par uger. Vi har også rengjort det anlæg vi har den i. Men de bliver ved med at komme igen. For hver gang vi har rengjort anlægget har vi givet skildpadden et bad, men dette hjælper heller ikke rigtig. Skildpadden går sammen andre af samme art, men de har ingen maddiker. Har du et godt råd til hvad vi kan gøre og hvorfor den har det?

Svar:

Hej,

Hvis der er maddiker rundt om skildpaddens endetarmsåbning er der med stor sikker også bakterier og infektion i området. Det kan være startet med et lille betændt sår, men kan blive så alvorligt at skildpadden dør af det. (Jeg har desværre set skildpadder der var “ædt op” af maddiker før – og det er en meget grum måde at dø på for en skildpadde) Det er ikke tilstrækkeligt at bade og rense området. Skildpadden har brug for dyrlæge hjælp utroligt hurtigt, så jeg vil råde dig til at søge (krybdyrkyndig) dyrlæge så hurtigt som overhovedet muligt.

Bekymrede hilsner,

Dyrlæge Beth Fledelius

Til top​

Spiseadfærd hos russisk Landskildpadde

Spørgsmål:

Vi har en russisk landskildpadde – den har de sidste par dage ligesom tygget ekstra når den spiser og har taget benene op for ligesom at skubbe noget væk der ikke er der? Hvad kan det være?

Hvad gør jeg ved lange kløer – kan jeg selv klippe dem?

Svar:

Når skildpadder bruger forbenene til at “fjerne noget” vi ikke rigtigt kan se, kan det være fordi man netop har introduceret et nyt foder de ikke kan lide (og derfor vil have spyttet ud igen), men desværre er det ofte fordi der er en skade inde i skildpaddens mund eller svælg. Det er netop ikke til at se for os, men skildpadden føler det naturligvis og reagerer.

Derfor bør I få undersøgt skildpaddens mundhule, så årsagen kan opdages -og at der kan gøres noget ved det.

Til top​

Icebergsalat til skildpadder?

Spørgsmål:

Jeg har lige et par spørgsmål, som jeg håber du kan hjælpe os med…

Kan vores skildpadder tåle majs? Sker der noget ved at de får iceberg eller blive det frarådet pga at det er “værdiløst” kost? Er det pga magnesium at de er blevet “trætte”? Hvordan er dine åbningstider? Her tænker jeg på hvornår vi kan komme op og hente calcium-karbonat..

Svar:

Iceberg er som du siger uden næringsværdi, men indeholder desværre også en del fosfor, som kan være med til at rykke calcium-fosfor-balancen. Men selvfølgelig dør skildpadden ikke af at spise et stykke icebergsalat i ny og næ. Majs fordøjes generelt dårligt af skildpadder. Jeg har normalt åbent fra 13-18, tirsdag fra 13-20, men ring lige i forvejen så du ikke risikerer at jeg er kørt ud til noget akut.

Til top​

Guløret terrapin med betændt øje

Spørgsmål:

Hej!

Vi har en guløret terrapin til at gå ude i haven, den har overvintret ude, men da den dukkede frem her i foråret opdagede vi at det ene øje ikke ser så godt ud. Vi har overvejet om det er pga. vitamin mangel, men da det andet øje ser helt normalt ud synes vi det lyder mærkeligt. Vi har forsøgt at bade det i kamille te men øjet ser stadig lige skidt ud.

Hvad skal vi gøre?

Svar:

Det lyder ikke rart – men umiddelbart er det svært for mig at vurdere, hvordan tilstanden er helt præcist ud fra det du beskriver. Mange sumpskildpadder får små skader på øjet (fx et lille sår eller ridse på hornhinden) og det er nok til at starte en bakteriel infektion. Kamillete er fint nok til at skylle øjet med, men det slår ikke bakterier ihjel og kan derfor ikke stoppe en infektion. Jeg synes I skal få skildpadden undersøgt (enten hos mig eller en anden dyrlæge) så den kan blive behandlet. Øjenlidelser er ofte smertefulde, så skildpadden er med garanti ikke lykkelig lige nu.

Til top​

Ubudne gæster hos skildpadde

Spørgsmål:

Hej,

Jeg har en leopardskildpadde, der er cirka 8 måneder, vi skiftede bundmateriale for 14 dage side, vi købte bark hos dyrehandlen. Vi har i dag opdaget at der i hans terrarie er mange hvide dyr ( ca. 3 millimeter 9), blandt bundmaterialet,

( bark ) og de kravlede også på ham. kan du fortælle mig hvad det kan være og hvad der har forårsaget det. Og hvad vi eventuelt kan gøre i fremtiden for at forhindre det. Og om du har nogle forslag til hvad vi ellers kan bruge som bundmateriale? Håber du kan hjælpe os!

Svar:

Der er ofte bakterier og insektæg i barkstykker der ikke er varmebehandlede. Når bundmaterialet så placeres i et varmt og fugtigt miljø (som et terrarie jo er) udvikles disse “ubudne gæster” ofte ret hurtigt. Præcis HVILKE “gæster” I døjer med skal jeg dog lade være usagt når jeg ikke har set dem, men husk fremover kun at bruge varmebehandlet bundmateriale. Så undgår I at have mere i terrariet end skildpadden!

Til top

Græsk landskildpadde der graver sig ned

Spørgsmål:

Hej..

Jeg har en græsk landskildpadde som ca. er 3 år har lige købt den for en uge siden.. ville høre om du kunne besvare lidt spørgsmål for mig.1 graver sig meget ned hele tiden og ligger der flere timer.temperaturen er på 35 det varme sted og 25-28 det kolde sted hvad er der galt. gør de meget det eller.2 spiser heller ikke særlig meget og drikker ingen ting.3 kan den få for meget uva og uvb. håber du kan hjælpe på forhånd tak

Svar:

For at kunne hjælpe dig rigtigt, er jeg nødt til at kende de præcise terrarieforhold. Du beskriver at skildpadden graver sig ned -og det kan skyldes at temperatur og belysning ikke er optimal i terrariet. Du skal gå efter at have ca 20 grader på det koldeste sted i terrariet og 45-50 grader under varme lampen, og ikke det temperaturspænd du ellers nævner.

At skildpadden ikke er aktiv og spiser og drikker kan ligeledes være på grund af det forkerte terrariemiljø, men uden at have set skildpadden, kan jeg jo ikke udelukke, at den kan være syg.

UV-belysningen er meget vigtig, men selvfølgelig kan man godt overgøre det. Man skal vælge sin belysning alt efter terrariets størrelse, så jeg skal nok vide mere om dit terrarie for at kunne være dig en rigtig hjælp. Du skal generelt sikre dig, at du belysningsmæssigt giver skildpadden både synligt lys (daglys spektrum), infrarøde varmestråler samt UV A og UV B bestråling.

Til top​

Gummiæg hos græsk landskildpadde

Spørgsmål:

Vi er ejer af en ca. 35 årig græsk landskildpadde som har været i familiens eje i 30 år

Det skulle efter sigende være en han med flot højt skjold. Men i går opdagede vi i dens indhegning på græsplænen, at der lå resterne af et æg, som den øjensynlig havde lagt og desværre trådt på så skallen var knust. Skallen var meget blød og gummiagtig og der lå en fin gul blomme sammen med en klat af dens afføring.

Vores Pelle har i et stykke tid tilsyneladende været træt og meget lidt spisende, så vi var bange for at han måske var syg. Vi har aldrig hørt om at skildpadder lægger æg i fangenskab.

Kan du give os lidt information om tilfældet?

Svar:

Det tyder jo unægteligt på, at I har en hun-skildpadde! Og hunskildpadder lægger skam også æg i fangenskab og kan gøre det uden at være blevet stimuleret af en han før. Desværre ser man utroligt mange problemer med æglægning. Forskellige grader af læggenød tager livet af alt for mange skildpadder hvert år. At ægget du her beskriver havde “gummiagtig skal” peger beklageligvis i en uheldig retning, for det er ikke normalt. Æggeskallen skal være hård som på et hønseæg. Da du også skriver at skildpadden er træt og ikke spiser så meget, bliver jeg lidt bekymret. Det kunne være en læggenød der var under opsejling. Jeg vil derfor råde dig til, at få din skildpadde undersøgt -og røntgenfotograferet (så man kan se om der er æg) så hurtigt som muligt!

Til top​

Rødkløver til skildpadder?

Spørgsmål:

Vi har lidt snak om foderplanter et andet sted på forum. Det drejer sig om rødkløver, som nogle anbefaler til skildpadder. Af en eller anden grund får det en lille alarmklokke til at ringe hos mig. Nemlig noget med at ikke helt frisk/muggen rødkløver skulle kunne give indre blødninger. Det skulle være noget med at der dannes dikumarol. Men jeg har svært ved at finde noget om fænomenet, så det kan sagtens være mig, der har misforstået et eller andet, jeg har læst for 20 år siden.

Svar:

Både Hvid Stenkløver (Melilotus albus) og Mark Stenkløver (Melilotus officinalis) indeholder giftstoffer -blandt andet kumariner, der frigives ved tørring og ved henlægning i fx vådt hø. De kemiske forbindelser hæmmer blodets evne til at koagulere (størkne) og kan derfor medvirke til indre blødninger og generelle blødningsforstyrrelser.Heldigvis er Rød kløver (Trifolium medium) en plante der har været brugt meget længe som foderplante, så den behøver man ikke være bange for. Når det er sagt, bør det dog tilføjes, at man aldrig må fodre med planter der er mugne, skimlede eller på anden måde dårlige. Der skal altid fodres med frisk foder for at undgå sygdom.

Til top​

Meget syg græsk landskildpadde

Spørgsmål:

Vi har en græsk landskildpadde som har levet godt og sundt i flere år. I løbet af den sidste måneds tid er den blevet mere “doven” og har ikke spist så meget. Øjnene har mest været lukkede, det virker som en slags betændelse. Det er blevet værre og værre. Nu har den et meget blødt skjold og der er kommet sår, hvorfra der kommer en væske ud af skjoldet. Vi ved slet ikke hvad vi skal stille op. Hvad kan vi gøre for at redde den?

Svar:

Det du beskriver viser jo, at din skildpadde er alvorligt syg – og har været det igennem længere tid. Der er utallige muligheder for hvad den kan fejle, men generelt gælder, at man aldrig skal vente med at søge dyrlæge for at få skildpadden under behandling. Jo længere man venter, jo mere udvikles sygdommen jo og jo mere afkræftet bliver skildpadden. Uden at have set din skildpadde, kan jeg jo ikke fortælle dig hvad du kan gøre for at redde den. Det afhænger jo netop af hvad den fejler. Men det bedste du kan gøre for din skildpadde, som med garanti lider ubeskriveligt lige nu, er at få den til dyrlæge HURTIGST muligt! At lade en skildpadde ligge ubehandlet og lide er dyrplageri.

Til top​

Overvægtig russisk landskildpadde

Spørgsmål:

Jeg har haft en russisk landskildpadde siden oktober og siden dér har den øget sin vægt helt vildt. vi snakker tredobblet og den har spist hele tiden, men nu sover den hele tiden og spiser aldrig. den har tabt 30 g. på en måned. jeg er lidt bekymret. kan ikke finde ud af hvad der er i vejen med den – eller om der er noget i vejen, for det virker ikke som om der er nogen sygdomstegn. Håber I kan hjælpe!

Svar:

Det er desværre meget normalt at russiske landskildpadder bliver overvægtige i fangenskab -netop fordi de har en utrolig appetit og kan spise hele tiden. Den hurtige vækst er desværre ikke af det gode. Hverken skjold, knogler eller indre organer tåler dette godt, og derfor bekymrer det mig, at du beskriver både vægttab, sløvhed og inaktivitet. Jeg frygter at din skildpadde kunne være rigtigt syg. Fx ser man ofte lever- og nyreskader i forbindelse med den overvækst du beskriver. Jeg vil derfor råde dig til at få den undersøgt hos en krybdyrkyndig dyrlæge.

Til top​

Dialog om UV-lys til skildpadder:

Indledende spørgsmål:

Hej Beth,

Jeg skriver til dig i håbet om lidt vejledning. Du sagde, da vi besøgte din klinik sankt Hans aften, at det kunne jeg bare gøre, så det gør jeg nu!!! :-)

Det drejer sig om vores græske landskilpadde, Findus på ca. 4 år. Sidste år var han i efteråret og vinterperioden meget stille, hvilket jo er helt naturligt. Men jeg dengang læste jeg mig frem til at han ikke behøvede en “ægte” dvale periode,fordi han stadig var så ung. Men hvad med nu?? Han er allerede begyndt at sove stort set hele dagen og spiser og drikker stort set ikke noget. Hvilket jo godt kunne tyde på, at der var noget galt med ham, men når han bliver vækket virker han altså frisk og rask. Så jeg tror altså, at det er fordi han er begyndt på lidt dvale tilstand. Men hvad gør jeg så?? Alt det jeg kan finde på nettet, er noget med et køleskab kun til skildpadden, med konstant temperatur og fugtigheds overvågning. Noget avlere mv. gør. Det har jeg ikke lige til rådighed, så hvordan gør almindelige mennsker?? Jeg har andre steder læst, at de slet ikke behøver dvale, men Findus virker nu meget målrettet på sit projekt!! Sidste år tvang jeg ham frem måske en gang om ugen, hvilket jeg synes var meget synd, men jeg følte det nødvendigt at kontrollerer om han var i live!!Har du nogen ide om hvad jeg kan gøre i denne situation?? Jeg håber meget at du har lidt råd til os i denne situation, eller måske kender nogen der har plads til en ekstra skildpadde i køleskabet hvis det er nødvendigt???

Svar:

Selvfølgelig skal du bare skrive! Jeg vil netop gerne hjælp. Men jeg undrer mig lidt, for hvis Findus går under uv-belysning (den der Arcadia sparepære) bør han ikke blive sløv nu. Så vil UV-lyset nemlig fortsat fremme hans aktivitet og velbefindende. Er du helt sikker på at det er den uv-pære I har? Og hvor længe er den tændt? Såfremt han skal i dvale (hvilket jeg synes han er lidt for ung til), skal I have etableret et dvalested – enten via køleskabs metoden du nævner eller via en dvalekasse.Men mail mig lige tilbage om lyset først.

Supplerende spørgsmål:

Hej Beth,

der ramte du hoved lige på sømmet!! Efter at have udfritted faderen i huset, ham der har stået for al elektrisiteten i Finduses bur, står det nu klart, at han nok faktisk ikke har haft ordentligt UV belysning i noget tid!! Det lysstofrør han havde sat ind er over et år gammelt- han havde ikkke lige tænkt over at det faktisk jo skal skiftes mindst hvert halve år!!! Den pære du nævner, hvor køber man den?? Og er den nok UV?? Får han så både UVb og UVa, som manden i dyrehandlen sagde var nødvendigt!! Som et bevis på at du ramte rigtig, så kan jeg fortælle dig at vi midlertidigt har sat en meget kraftig UV- pære ind hos ham. Vi har indtil for kort tid siden haft et stort ørken terrarie. så vi tog pæren derfra (det er en ny pærer!!) Den er meget meget kraftig, så man må kun have den tændt max en halv time af gangen. På det har han reageret ved at vågne helt op, spise og drikke en masse. Efter sådan en ca 25 min under pæren går han selv i skygge, så der slukker jeg bare for den igen. Men nu skal vi lige have fundet en ordentlig varig løsning. Du skal have foreløbigt tusinde tak for din hjælp!! Det er mægtigt rart at have en fagperson man lige kan spørge til råds!! Der er mange der har mange gode ideer, men reel viden, det er det altså lidt sløvt med!!

Svar:

Ja jeg havde det jo på fornemmelsen. Godt vi fik det afklaret! Arcadiapæren kan købes i Sundby Dyrehandel (tlf 32 58 06 92)

og den er virkelig god med bredt spektrum af både UV a og UV b – den skal være tændt 12 timer pr dag. Ring og hils dem fra mig og hør om de ikke kan hjælpe dig lidt hurtigt. De plejer at være virkelig søde og hjælpsomme.(se min links side)

Til top

Er landskildpadder monogame?

Og hvornår kan man bestemme kønnet på en græsk landskildpadde?

Spørgsmål:

Jeg er ved at sælge mine græske landskildpadder, og nogen har også henvendt sig. Jeg har et par, og et afkom herfra . En er interesseret i kun hunnen, og så tænker jeg bare.. Er det på nogen måder synd at skille dem ad efter 7års “ægteskab” eller spiller det ingen rolle?

Og så har en fortalt mig at man ikke kan kønsbestemme en skildpadde før den er 1-2år, er det rigtigt? Min “lille ny” er ca. 6md gammel og jeg synes det ser ud til at være en hun…

Svar:

Skildpadder kan godt finde sammen med nye artsfæller, så det er ikke et problem. Men du skal være opmærksom på, at det kan være sværere for dig at sælge din han når den er uden en hun.

Skildpadder kan generelt ikke kønsbestemmes før de er minimum 3 år gamle. Deres ydre kønskarakteristika er først tydelige når de (alt efter art) opnår en hvis størrelse og vægt.

Til top

Smitte mellem skildpadder

Spørgsmål:

Hej

Jeg har en græsk landskildpadde på ca. 1 år, jeg skal nu have en mere og er i tvivl om hvor længe de evt. skal være adskilt. Den første er købt i en dyrerhandel for ca. 5 mdr. siden og er frisk, den nye har lig fået ormekur og kommer fra en seriøs opdrætter. Hvilke sygdommer er det de kan smitte hinanden med ?

Jeg håber at du kan hjælpe mig med dette

Svar:

Skildpadder kan foruden parasitter (som indvoldsorm, amøber osv) jo også huse bakterier, virus, svampe, mycoplasma mm. Normalt opretholder man en karantæneperiode på 3 mdr. før dyrene introduceres for hinanden.

Til top

Skildpadde med hævet øre.

Spørgsmål:

Vi har en skildpadde som har fået et hævet øre. Der er kun lige en bule der hvor øret sidder. Den spiser og trives som den plejer og ser ellers meget fin ud. Den får hovedesageligt mælkebøtter, kløver og hø tilsat en masse kalk. Kan det være vitamin mangel og kan man købe noget at smøre på?

Den er ca 1½ år gammel.

Svar:

Skildpadder har intet ydre øre (som du jo nok har bemærket!) men et indre øre der sommetider får samme infektioner, som man ser hos andre dyr. Desværre er skildpaddens øre hæmmet af den lidt begrænsende anatomi, så der er ikke samme mulighed for, at behandle med øredråber/salver og lade pus og sekreter løbe fra øret. Det er derfor du ser at øreområdet buler ud – det sker fordi betændelsen ophobes og klemmer på nerver og væv. Dette gør naturligvis ondt, så skildpadden skal selvfølgelig behandles.

Jeg vil råde dig til, at gå til dyrlæge og få undersøgt hvor kraftig omfanget af infektionen er, så en behandling kan indledes hurtigst muligt

Til top​

Rugekasse til græsk landskildpadde

Spørgsmål:

Jeg har en græsk landskildpadde på ca. 6 år, og hun er gravid med 5 æg (vi har fået taget et røntgenbillede) Æggene er rimelige store nu, så de må meget gerne snart komme ud. Spørgsmålet er, hvad jeg skal gøre, når jeg gerne vil prøve at få unger ud af det? Jeg skal vel have fat i en rugekasse, men hvor får jeg fat i sådan en, og hvor mange grader skal være i den kasse? Er der andre ting jeg skal tænke på i den situation? Du må meget gerne svare hurtigst muligt.

Svar:

En landskildpadde har behov for helt specifikke stimuleringer for selv at lægge æg. Den skal have været fodret korrekt (så den ikke mangler kalk), gå i et terrarie med den rette UV-belysning, have et egnet og velindrettet sted at grave æggene ned og gå under den rette temperatur og luftfugtighed.

Hvis skildpadder “mangler” et/flere af ovenstående udvikler de ofte det man kalder “læggenød”, hvor de ikke får lagt deres æg. Dette er en risikofyldt sygdom -og der er mange skildpadder der bliver alvorligt syge af dette hvert år.

Derfor ville jeg hvis jeg var dig, gå meget op i, at få givet min skildpadde mulighed for at få lagt æggene. NÅR æggene så er lagt kræver det kun en rugemaskine -og det er et langt mindre problem!

Til top​

Kønsbestemmelse af Sumpskildpadde

Spørgsmål:

hej. hvordan kan man se forskel på en hun og en han sumpskildpadde?

Svar:

Alt efter arten er der forskellige ydre kønskarakteristika at gå efter. Som oftest har hannerne længere kløer på forbenene end hunnerne har. Hannernes hale er også længere og kloakåbningen sidder længere nede på halen (længere ude mod halespidsen) end hunnernes gør. Hunnerne har tendens til tykkere hale end hannerne. Desværre er der ofte individer hvor disse karakteristika ikke er helt entydige – og slet ikke hvis man er lidt ny i kønsbestemmelseskunsten. Men kig godt og grundigt på den og prøv at sammenligne den med billeder af andre.

Til top​

leopardskildpadde med lange klør

Spørgsmål:

Jeg har netop overtaget en flot fuldvoksen hun-leopardskildpadde. Hun vejer ca. 12 kg og ser sund og rask ud. Jeg har dog bemærket, at hendes “klør” på bagbenene er meget lange. Er det noget, jeg skal gøre noget ved??

Svar:

Hej – hunner har ofte tendens til lange kløer på bagbenene, hvis de ikke har haft mulighed for at slide dem i miljøet (ved udgravning til æglægning osv). Det kan blive et problem hvis de bliver så lange at de knækker (og brækker deroppe hvor der er levende blodkar og nerver), men du kan få dem trimmet? Så er det problem ihvertfald klaret.​​

Til top​

Risikabel helbredstest af skildpadde

Spørgsmål:

hej

her for nydeligt læste jeg i en bog om af vis man lægger sin skildpadde på ryggen så skulle den gerne vende sig om igen (vis den var helt rask) så ville lige hør om det er rigtigt?

Svar:

Det er rigtigt at skildpadder i naturen normalt vil vende sig om på bugskjoldet igen, hvis de er væltet om og ligger på ryggen. Men det kræver dog, at der er noget de kan få fat på (grene, rødder osv) så de kan tippe rundt. Det kan en skildpadde ikke så godt, hvis den bare lægges på ryggen på et glat gulv.

Da skildpadder der ligger på ryggen begynder at kvæles (alle organer hviler jo så på lungerne) er det meget ubehageligt for skildpadden. Derfor vil jeg på det kraftigste fraråde at man “tester” skildpadders sundhedstilstand ved at udsætte dem for denne behandling!

Til top​

Lidt forskelligt om russisk landskildpadde

Spørgsmål:

Vi har en russisk landskildpadde som hele tiden har stive bagben. Den kan godt bøje dem, men det ser bare underligt ud. Da vores 3 andre russer ikke har denne tendens. Er det normalt??

Er det normalt m. Russere når de ikke kommer i vinterhi at de sover rigtig meget og næsten ingenting spiser?? ( nu hvor der er koldt udenfor)

Så lige en anden ting. Når russere graver sig dybt ned og ligger dér i mange dage. Hvordan trækker de vejret når de er helt dækket til m. bundstrøelse??

Kan man godt gå til en alm. dyrlæge med krybdyr?? Vi bor nemlig i haderslev og der er det stor udvalg af dyrlæger med speciale indenfor krybdyr meget småt. Mener ikke der er nogen overhovedet i haderslev/ sønderjylland.

Håber du kan besvare mine spørgsmål.

Mange tak.

Svar:

Nej, det er ikke normalt at skildpaddens bagben er så stive. (Der kunne være ledforandringer, begyndende urinsyregigt mm)

Og nej, det er ikke normalt at russere der ikke kommer i vinterhi sover meget og ikke spiser. (Det kan tyde på fejl i UV-belysning, forkert fotoperiode,. sygdomme mm)

Russere der graver sig ned i bundstrøelse trækker kun vejret sjældent – de nedsætter deres respiration på samme måde som når de graver sig ned i naturen. De har den evne at de kan ændre deres metabolisme, så de kan leve mere iltfattigt end ellers (at deres cellulære funktioner fungerer mere anaerobt – eller iltfattigt om man vil).

Man kan godt gå til en alm dyrlæge med krybdyr – hvis man er forberedt på, at dyrlægen ikke er velbevandret og har erfaring med denne dyregruppe. Hvis man vil have en mere erfaren behandling af krybdyr, skal man finde en dyrlæge der arbejder meget regelmæssigt med krybdyr. (Jeg ved godt det er svært i det Jyske, men jeg er dog ret tit i Viborg ihvertfald?)

Til top

Om “Selskabs terrarie”

Spørgsmål:

Hej Beth Fledelius.

Jeg har sat en græsk og en russisk og en leopard skildpadde sammen, de ser ud til at hygge sig sammen, nu er mit spørgsmål til dig, har jeg gjort noget forkert ved det?? når jeg har spurgt på reptil, så får jeg at vide at jeg ikke er rigtig klog,

Jeg håber meget at du har tid til at besvare min mail.

På forhånd tak.

Svar:

Der er ofte delte meninger om, hvorvidt man skal blande forskellige arter af skildpadder. I flere tilfælde går det godt, men der er også ting der kan virke negativt – udover adfærdsproblemer, aggressioner mm.(Græsk og russisk landskildpadde er som regel mere voldsomme end leopardskildpadderne).

Men dernæst er der dyrenes fysiske behov – hvor den russiske landskildpadde fx skal holdes mere strikt end leopardskildpadden (hvilket er svært at styre i samme terrarium) og ikke mindst dyrenes udbredelse der gør, at de i naturen ikke ville have mødt hinanden (og dermed ikke levet ens, spist ens, ikke har samme naturlige tarmflora osv).

Så nej, jeg ville ikke anbefale dig at holde dem sammen.

Til top​

Sporeskildpadde med maddiker

Spørgsmål:

Hejsa

Vi har en sporeskildpadde som har fået maddiker i og rundt om endetarm. Vi har fjernet dem og renset området stort set hver dag de sidste par uger. Vi har også rengjort det anlæg vi har den i. Men de bliver ved med at komme igen. For hver gang vi har rengjort anlægget har vi givet skildpadden et bad, men dette hjælper heller ikke rigtig. Skildpadden går sammen andre af samme art, men de har ingen maddiker. Har du et godt råd til hvad vi kan gøre og hvorfor den har det?

Svar:

Hej,

Hvis der er maddiker rundt om skildpaddens endetarmsåbning er der med stor sikker også bakterier og infektion i området. Det kan være startet med et lille betændt sår, men kan blive så alvorligt at skildpadden dør af det. (Jeg har desværre set skildpadder der var “ædt op” af maddiker før – og det er en meget grum måde at dø på for en skildpadde) Det er ikke tilstrækkeligt at bade og rense området. Skildpadden har brug for dyrlæge hjælp utroligt hurtigt, så jeg vil råde dig til at søge (krybdyrkyndig) dyrlæge så hurtigt som overhovedet muligt.

Bekymrede hilsner,

Dyrlæge Beth Fledelius

Til top​

Ugiftige planter til terrariet

Spørgsmål:

Jeg har besluttet mig for at “friske” mit skildpadde-terrarium lidt op, så jeg vil sætte nogle planter i…. Men hvilke vil du anbefale? Gerne 3-4 forskellige.

Svar:

Du kan bruge Hawaii-blomst (Hibiscus rosa sinensis), Figenkaktus (Opuntia kaktus), Sukkulenten “penge-træ” og Aloe vera planter. De tåler alle terrarieforhold og er ugiftige for skildpadder. Bare husk, at de skal skylles godt igennem i en bruseniche og stå i “karantæne” i mindst 1 måned før de sættes ind i terrariet. Ellers kan man ikke være sikker på, at de er fri for sprøjtegifte.

Til top​

Vurderet 5 / 5 stjerner på baggrund af 29 anmeldelser på Facebook

Skovvænget 6 B, 2800 Lyngby​ | ​Telefon: 45 93 07 30 | E-mail: bethfledelius@gmail.com

Disclaimer: Oplysningerne på hjemmesiden er udelukkende til informationsbrug. Egentlig diagnosticering, behandling og medicinering kræver forudgående konsultation. Alle informationer og materiale på hjemmesiden er copyright dyrlæge Beth Fledelius​