Bæltehaleøgle med kramper
Spørgsmål:
Jeg har en lille “unge” Cordylus Spec (hedder vist også bæltehaleøgle). Den er ca. 8 cm lang. Den fik pludselig fik nogle kramper og efterfølgende delvis lammelse. I begyndelsen trak den vejret meget kraftigt men nu er det “normalt”. Den ligge nu helt lammet og hverken spiser eller drikker og jeg har endda troet at “nu er den død”. Men hvis man tager den op eller puffer til den med en finger kan den godt kortvarigt få kontrol over sine ben og ligesom forsøge at flytte sig dog uden den store succes. Den er nu taget ud af det oprindelige terrarium og jeg har forsøgt at få den til at spise og drikke uden held. Den er placeret i et lille terrarium med vand plus mad. Generelt er den forsøgt fodret med salat, fluer, fårekyllinger, små melorme og voksmøllaver (mens den var i det store terrarium), det er dog mest de små melorme jeg har set den spise. Melorme er serveret i skål med vitaminer og kalk. Så mit spørgsmål er om der er noget at gøre for at få den på benene igen eller om denne form for lammelse skyldes permanente skader? Er det fejlernæring eller parasitter?
Svar:
Sygdomstegn som dem du beskriver kan være rigtigt svære at finde årsagen til. Det kræver en virkelig grundig klinisk undersøgelse.Det kan nemlig skyldes vitaminmangler, kalkmangel, infektioner og meget andet. Derfor er undersøgelsen og gennemgang af forhold med ejeren virkelig vigtig. Så jeg beklager ikke at kunne hjælpe dig rigtigt uden at se staklen
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Farveændring på vandagamer
Spørgsmål:
Vi købte for et par måneder siden et par voksne/næsten voksne vandagamer. Den ene er 4 år og den anden er 2 år. Jeg har lige et spørgsmål ang. min ene vandagame:
Nu er den yngste og mindste af dem begyndt at skifte ham på maven. Men har samtidigt lagt mærke til at den er blevet brunlig ovenpå hovedet istedet for grøn – Er det almindeligt inden hamskifte på hovedet eller tror du den fejler noget??Den spiser ellers med stor appetit og virker ellers godt tilpas. Vi har læst en del om vandagamer, men kan ikke rigtig finde noget om det. Ellers har vi haft skægagamer i længere tid og ikke haft nogle problemer eller noget.
Svar:
Der kan ses farveforandringer i huden op til hamskifte – uden at det er et tegn på sygdom, såvel som der også kan forekomme godartede pigmentforandringer. Der kan dog også være tale om hudinfektioner (med fx bakterier og svampe) og de kan spredes sig fra små sår og skrammer der har fungeret som indgangsport. Hvis du er bekymret bør du få vandagamen undersøgt.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Blåtunget skink med parasitter
Spørgsmål:
Jeg har en Tiliqua gigas (blåtunget skink) den er 3-4 år og 35-40 cm lang. De sidste par dage har jeg observeret nogle små sorte dyr som kravler ovenpå og under skældne, især i dens hoved og ører. De ses ikke så meget om dagen men om natten er der mange og det er ligesom om de “sover” på den. De er ca 1 mm lange, sorte og med en hvid plet på ryggen. De har 6-8 lyse ben. Hvad kan det være og hvad kan der gøres ved det???
Svar:
Det lyder unægteligt som om der er et ektoparasitært problem. Der findes et utal af arter der angriber krybdyr og det uheldige er, at de generer krybdyrene så kraftigt, at de stresses og får nedsat immunforsvar. Uheldige ejere kan faktisk miste deres krybdyr på grund af disse parasitter, så selvom de er små, kan de gøre stor skade.Du bør hurtigst muligt få indfanget nogle af parasitterne (bare i en frysepose) så vi kan undersøge hvilken type der er tale om, og få startet en behandling omgående.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Syg gekko
Spørgsmål:
Vi har en gekko (guldgekko) som vi har haft ca. 9 mdr. Den har altid været meget aktiv men på det sidste har den ikke spist og den har fået mere og mere svært ved at gå på glasset i terrariet. Nu er det så slemt at den kun kan gå på bunden. Vi har kigget om det skyldes at den ikke har skiftet ham ordentligt, men det er svært at se. Det er sket tidligere med en anden gekko også. Håber du kan fortælle hvad der er galt!
Svar:
Det er ikke kun hamskifter der ikke har fungeret der kan påvirke gekkoer som du du her beskriver. Der kan være meget andet der generer den (infektioner, mangelsygdomme osv) så jeg skal nok undersøge gekkoen for at kunne hjælpe jer.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Ugiftige planter til leguan
Spørgsmål:
Nu skriver du hvilke planter der er gode til skildpadder. Jeg er ved at bygge et stort nyt terrarium til min leguan, men hvilke planter kan anbefales? Det er jo vigtigt at de er ufarlige, da leguanen er planteæder. Jeg ved at hibiscus er god, men hvad kan ellers bruges? Hvad med nogle palmer (eller lignende) med tyk stamme? eller hængeplanter såsom vedbend?
Svar:
Vedbend er faktisk ikke det bedste (flere indeholder syrer), men du kan bruge crassula-arter, tornfri brombær, morbær-træer, figentræer og også vinplanter. Som for hibiscus gælder det, at de ikke holder længe i terrariet. Dels fordi de bliver ædt men også fordi de trampes ihjel. Pas på sprøjtegifte når du køber planterne!
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Anole med spisevægring
Spørgsmål:
Jeg har en hvid læbet anole(anolis coelestinus) som jeg har haft i ca. 2 uger nu… jeg skriver fordi han ikke tager føde til sig, insekter som melorme, fårekyllinger, fluer. Jeg er så begyndt at give ham blendet frugt tilsat vand og vitaminer, og så sidder jeg ellers med ham i hånden og placere en dråbe på en finger foran hans mund… han lever i et terrarie på 50 liter, har uv-lys og godt med varme(20 i bunden, 30 midt i og ca. 40 lige under lampen.) det er plantet godt til så han har masser af skjul, og jeg bruser terrariet flere gange dagligt. Han er ikke sløj, har klare øjne. har du nogle råd til hvad jeg kan gøre, eller forslag til om han fejler noget…
Svar:
Anoler kan sagtens stresse lige efter en flytning (fra ét miljø til et andet hjemme hos dig) men det bør ikke skabe så dårlig trivsel selv 14 dage efter. Derfor er der desværre store chancer for, at det ikke er et “tilpasningsproblem” men sygdom hos din anole. Uden at have undersøgt den kan jeg desværre ikke afgøre hvad den fejler og mulighederne er faktisk virkelig mange. Adskillige anoler reagerer som du her beskriver på grund af problemer med indvoldsparasitter, men det kan også være infektioner, fordøjelsesforstyrrelser osv. Jeg synes du skal få ham undersøgt hos en dyrlæge der er vant til krybdyr -og helst få undersøgt en frisk afføringsprøve også, så der hurtigt bliver stillet en diagnose. Det er bedst at starte en behandling hurtigt mens anolen stadig har lidt at stå imod med!
Tilbage til indholdsfortegnelsen
D3 vitamin
Spørgsmål:
Jeg har for kort tid siden fået overdraget en grøn leguan da jeg havde en i forvejen. Det var dog ikke den eneste grund, familien havde mistet interressen for den, og havde ikke plejet den ordentligt i et stykke tid. Det har bl.a. resulteret i meget dårlig kost. Leguanen er meget tynd og har meget ondt når den bevæger sig. Det viser sig ved at den “ryster” meget på benene når den går, støtter helst ikke når den “sidder” på en hvilegren, og spiser ikke med mindre jeg tvinger den. Jeg går ud fra det er pga mangel på kalk og der så bliver tæret på knogler i ben og kæbe, som deraf medfører at den for ondt i disse knogler og deraf ikke bevæger sig meget eller spiser. Er det muligt at få et D3 vitamin tilskud til leguanen? Jeg ved at D3 vitamin tilskud skal gives med stor forsigtighed, men er bange for det er nødvendigt i denne situation.
Svar:
Det lyder som om du har påtaget dig ansvaret for en MEGET syg leguan. Det er flot at du gør det, for det vil kræve sit at få den på fode igen. Leguanerne kan være længere ude end man tror rent sygdomsmæssigt med de ting du beskriver – og det er ihvertfald sikkert at den har stærke smerter. Da vitamin D3 er giftigt i for store doser, skal det administreres med utrolig forsigtighed og dertil kommer at det i tilfælde som dette ikke løser problemet i sig selv.
En leguan som den du har overtaget skal have en fast behandlingsplan med genoprettelse af tarmbevægelser (som går mere eller mindre i stå når den ikke bevæger sig), daglig tvangsfodring, genoprettelse af kalkbalance og smertestillende. Ofte er fysisk genoptræning også nødvendig.
Så fremt du vil hjælpe din leguan videre, synes jeg du skal komme med den, så den kan blive undersøgt og vi kan få lagt en fornuftigt slagplan for behandlingen.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Trist skægagame
Spørgsmål:
Hej krybdyrdoktor.
Jeg har to smukke skægagamer fra september 2005. De er begge flotte ogvelplejede og har aldrig manglet noget. Dog er den ene af dem nu begyndt atblive lidt “ked af det” om man så må sige. Den er ikke længere så kvik – løber ikke rundt, vil ikke rigtig leje med maden, klatrer heller ikke og han erbegyndt at hvile meget. Han er desuden begyndt at opholde sig i den kolde endeaf terrariet. Han går sammen med en hun (måske?), men kunne problemet være, at denne hun er en han? Og at den er begyndt at dominere den anden, så han er forsvundet fra sit oprindelige domæne under varmepæren? Han har masser af appetit – både spiser og drikker rigeligt.De to er også begyndt at småslås på det seneste omkring fodringstid. De fåraltid foder samtidig, for ikke at lave ravage i et evt. hieraki og der har aldrig været problemer før. De er jo ved at være godt kønsmodne, men endnu har ingen af dem fået sort skæg…Kan hans apati skyldes stress over at vi flyttede for små to uger siden? Hans sløvhed begyndte dog først et par dage efter indflytningen. Jeg er meget forvirret. Håber du kan hjælpe mig.
Svar:
Den adfærdsændring du beskriver kunne være grundet stress på grund af nyt miljø/flytning eller på grund af stress dyrene imellem. Desværre kan det også være tegn på sygdom i udvikling -og da kønnet ikke er helt sikkert fastslået hos dine agamer, skal du være meget opmærksom på begyndende forplantningsrelaterede sygdomme.Du skal sikre dig at terrariemiljøet er helt tilpasset en gruppe med en evt æglæggende hun og også at foderplanen tilgodeser en sådan huns behov. Hvis du er bekymret, skal du hellere få dem undersøgt.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
En lille plet….
Spørgsmål:
Min lille Brachypelma smithi har lige skiftet ham. Men efter skiftet er der kommet en lille plet der ligner noget efter en hudafskrabning. Ved du hvad det kan skyldes, eller hvad det er?
Der er et billede af det her…
Svar:
Når edderkopper får “pletter” der er nøgne (uden de normale hår) er det meget ofte svampeinfektioner, der er i gang. Det er desværre noget skidt, for svampe er hurtige til at brede sig ind i dybden og ender med at vokse helt ind i edderkoppens indre -og ind i organer og væv. Det er naturligvis dødeligt på sigt. Du må ikke blive FOR nervøs -det kan jo også være der er noget helt andet i vejen, men det ved jeg bare ikke med sikkerhed uden at have undersøgt din lille kop. Men såfremt det ER svamp skal du ikke vente så længe med at få det lille pus behandlet.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Skægagamer der slås
Spørgsmål:
Jeg skriver på min søns vejne, han har 2 agamer der er købt samme sted ( søskende ), de har gået sammen lige siden, men nu er den ene begyndt at bide den anden i halen.Vi har skildt dem ad, Hvis vi sætter dem sammen begynder de igen. Hvordan får vi dem til at holde op?
Svar:
Det er desværre en adfærd man ser hos skægagamer. To hanner kan slås på denne måde når de begynder at blive kønsmodne, en dominerende han kan jage en hun på denne måde – og selv dominerende hunner kan behandle andre hunner på denne måde. Det er jo skægagamernes natur, skal man huske, så det er ikke et adfærdsmønster man kan fjerne. Men man kan dog heldigvis gøre meget for at afhjælpe problemer via terrariemiljøet og sammensætningen af dyr – og pladsen – i terrariet.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Skægagame med dårlig manicure
Spørgsmål:
Jeg har en skægagame, som har en negl der er vokset rundt i en cirkel (han havde den allerede da jeg købte ham). Han virker ikke generet af det. Er det noget man skal gøre noget ved ?
Svar:
Der sker desværre tit det, at negle der er så forvoksede som denne, hænger fast i ting og knækker eller simpelthen knækker af belastning. Det giver både smerter, blødning og risiko for kraftig infektion. Derfor er det bedst at få neglen ordnet – så den fremover kan holdes i normal vækst.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Skægagame hos nybegynder
Spørgsmål:
Jeg har for to uger siden skaffet mig en lille skægagame (den er nu 4-5 uger gammel). Jeg har nu været ved en anden dyrehandler end der den var købt hos, og ved min store skræk sagde han, at man ikke må sælge øgler der er under 2 mdr gammel. Jeg kan ikke rigtig finde nogle oplysninger på nettet om sagen, så jeg ville lige høre dit syn?
Ellers spiser den godt…er ikke så meget for micro larver, men vil meget hellere have små fårekyllinger og tissemyrer -er det meget normalt? Ellers har jeg også et problem med vand -jeg ser den aldrig drikke selv om jeg bruger en forstøver og har en skål med vand til den i terrariet.
Mht. en skægagams afføring: Nu er det som du sikkert kan læse mit første krybdyr, så jeg er lidt usikker på om jeg nu gør alt rigtigt. Kan det passe at halvdelen af en skægagams afføring er brun/sort, mens den anden del er helt hvid??
Jeg vil virkelig værdsætte hvis du vil svare på mine spørgsmål så jeg ikke skal gå og spekulere så meget!
Svar:
Jeg kan godt forstå det er en stor mundfuld at gå igang med. Det første krybdyr er altid en udfordring -og da rådgivningen ofte er mangelfuld er det ikke altid en let start.
Skægagamer kan godt sælges som helt små, men de er meget sarte og tåler ikke så mange “terrariefejl”. På den anden side er kuld af unge skægagamer ofte meget aggressive overfor hinanden, og derfor trives de tit bedre når de skilles ad -så det kan vise sig at blive din lille skægagames held.
Hvad afføringen angår, så er det hvide du ser de urater der udskilles sammen med afføringen. Det er ganske normalt.
Det du skal sikre dig er, at dit terrariemiljø er helt korrekt, at du passer korrekt og fodrer korret. Så skal du nok få en god og sund skægagame.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Dværg skægagamer
Spørgsmål:
Vi har 2 dværgskægagamer fra november 2003. De er vokset fint og har begge spist godt, specielt fårekyllinger og lidt grønt. Den ene agam er markant større end den anden, i længde, bredde og med større og bredere hoved. Sidste sommer gik de umotiveret i dvale, først den lille, i ca. 2 måneder og blev vækket og var aktive igen fra september.Omkring juletid begyndte den store at bide den anden i snuden ved hver fodring. Dette har den forsat mærker efter, det er tørt gul/orange uden hævelse eller lign. Den virker ikke generet af det.
En dyrehandler mente at det er en han og en hun, på baggrund af størrelserne og sporer hos den store. Dette forår gik de igen umotiveret i dvale, først den lille og ca. 1 uge efter den store. Det var fra marts til vi vækkede dem ca. 6 uger efter. Den lille har været mindre aktiv siden dvalen i foråret.
Nu har den lille igen været i dvale, alene, i godt 3 uger. Den er blevet vækket igår og den store har bidt efter den og for 1. gang har den lille forsøgt at bide igen. Den lille er begyndt at spist godt, men virker sløv og gemmer sig lidt.
Vi er lidt bekymret for den lille og dens manglende aktivitet og hang til dvale. Den er samme farve som tidligere og ser ikke tynd ud.
Vi må lige tilføje at temperaturen i terrariet er checkket og er ok.
Vil du mene at der er grund til uro og er der noget vi kan gøre?
Svar:
Jeg synes I skal forsøge at skille de to skægagamer ad. Der er ofte aggressionsproblemer blandt skægagamer -og en stor og dominerende skægagame (som den store jo er her i forhold til den lille) kan faktisk godt stresse den mindre agame så meget, at dens immunforsvar nedsættes. Det medfører øget risiko for infektioner, nedsat foderoptag og nedsat aktivitet.
Hvis I er i tvivl kan I også ringe til mig og få en snak om det.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Kan en leguan smide halen?
Spørgsmål:
Vi kunne godt tænke os at vide om det er sandt at en leguan kan smide halen (f. eks under en kamp med et andet dyr) ude i naturen.
Svar:
Unge leguaner kan godt miste dele af halen hvis de fx angribes af et rovdyr. De har brudplaner i halen der gør, at halen lidt a la en firbenshale kan “tabes” så rovdyret nøjes med den og leguanen selv kan nå at flygte. Som de bliver ældre forbener disse brudplaner dog.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Foderdyr og lopper
Spørgsmål:
Vi har fået nogle rotter ind til avl og foder. Disse var desværre fyldt med lopper og nu er alle vores mus og rotter behandlet med frontline vet. Vores spørgsmål er nu hvor lang tid går der før det er ude af deres blod og vi kan fodre med dem igen?
Svar:
Frontline er et ektoparasitært-middel registreret til hund og kat. Da disse (heldigvis da!) ikke påtænkes som foderdyr i Danmark er der faktisk ingen “tilbageholdelsestider for foderdyr” der er behandlet med Frontline. Men generelt skal hunde og katte genbehandles efter en måned – hvilket betyder at mængden af aktivt stof i kroppen er faldet til et ineffektivt niveau efter en måneds tid fra behandling. Hvor længe det er om at udskilles i foderdyr tør jeg dog ikke garantere. Jeg ville nok personligt vente adskillige måneder for at være på den sikre side.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Dyrplageri af skægagame
Spørgsmål:
Jeg har et kuld skægagame unger på ca 2 måneder. Der døde en igår, hvorfor ved jeg ikke. En anden brækkede sig et par timer efter og er nu meget sløj. De andre 7 virker også meget sløve. Ved du hvad det kan være? Håber du har nogen gode råd da jeg ikke har råd til at gå til dyrelæge. På forehånd tusinde tak for hjælpen og for en super god hjemmeside
Svar:
Dine skægagamer er syge og lider med garanti efter det du beskriver. Skægagamer kan overleve i længere perioder med stærke smerter og voldsom lidelse og derfor er det decideret dyrplageri at lade dem ligge og lide.
Hvad de fejler kan ikke konstateres uden en grundig klinisk undersøgelse. Så du skal selvfølgelig til dyrlæge med dine skægagamer omgående så de kan få den rette behandling eller blive aflivet på en human måde og få fred. Det er synd for skægagamer og helt og aldeles uacceptabelt dyreværnsmæssigt, at lade dem ligge ubehandlet.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Foder til rødhovedet agamaer
Spørgsmål:
Jeg har lige fået 2 rødhovedet agamaer. Jeg har fået at vide at de skal have fårekyllinger og melorme at spise. Kan de ikke spise andet? Hvad med frugt eller grønt?
Håber du kan give svar på dette
Svar:
Jeg formoder det er Agama agama du har fået? Disse afrikanske agamer er hovedsageligt insektspisende (spiser i deres naturlige miljø termitter, myrer, biller og græshopper) men de kan dog også lejlighedsvist tage museunger, blomster, blade og frugtstykker.
I fangenskab er melorme og fårekyllinger dårligt foder, da de indeholder meget fedt, men næsten intet kalk. Prøv istedet at fodre med små regnorme, græshopper og bænkebiddere.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Kamæleon problemer
Spørgsmål:
hej beth
Jeg er bestemt ikke ny hos kamæleoner, men har fået et problem som selv mine “kamæleon venner” ikke kan forklare,
Here goes:
For ca. en mdrs tid fik min panter kamæleon(hun) sorte plamager på hale og mave. Det opstod på kun en dag og jeg vidste med det samme at der var problemer.Jeg skrev til alle de personer jeg kendte som havde forstand på sygedomme inden for kamæleoner og de gav mig ret i at det mest af alt lignede noget svamp, MEN…jeg tog til dyrlægen og ´han tog nogle hudprøver, men kunne ikke se noget som helst. han MENTE at det var noget med hormonerne, da han ikke kunne se nogle bakterier. Skuffet tog jeg hjem og havde selvfølgelig sat den i et karantæne terrarie væk for alle de andre dyr. Efter nogen tid begyndte den sorte farve på maven at gå væk og jeg troede helt at det ville gå væk. Det skal lige siges at den spiser fint og ude over de sorte farver kan man ikke se nogen forskel i dens adfærd. Nå men nu er huden på de sorte steder begyndt at falde af og det ser ikke specielt godt ud.
MEN… nu har en af mine andre hunner også fået det og de har ikke gået sammen. jeg har heller ikke gebrugt nogle ting og har hele tiden vasket mine hænder.det skal lige siges at jeg har holdt kamæleoner på samme måde i 3 år og har ca 26 dyr og har aldrig set det før. Jeg er jo bange for at det er en virus, skønt jeg ikke har fået nogle nye dyr ind som kunne have medbragt den.
har du set det før på nogle andre dyr?
Svar:
Ved hudforandringer hos kamæleoner er det vigtigt, at man er meget omhyggelig med diagnosticeringen. Som oftest tager man en biopsi fra det forandrede område og får den undersøgt på et anerkendt laboratorie – her skal der fokuseres på bakterier, celleforandringer, svampeagens osv. Har du fået lavet en prøve som ovenstående beskrevet?
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Skal jeg aflive min syge skægagame?
Spørgsmål:
Jeg har haft to skægagame unger i 2 måneder. Den ene trives godt, mens den anden er meget syg. Den fik en indsnøring på halespidsen ved hamskift og mistede 4 cm af halen, men den har også haft betændelse i sit ene forben og har fået Baytril, som jeg har givet den rent fra sprøjten. Den bløder stadigvæk fra benet og dens hånd er helt vissen og fingerne falder af. Vi har set at den anden bider den. Jeg bader den og prøver at rense såret, men det hjælper ikke. Den har ikke spist i en måned med spiste melorme i går. Pga. den visne hånd og det at fingerne falder af, ved jeg ikke om det er godt at lade den leve.
Svar:
Alt det du beskriver her viser tydeligt at du har en stresset, syg og belastet skægagame. Den har med garanti kraftige smerter. Dyr skal beskyttes imod smerter, angst og lidelser, og det gælder naturligvis også krybdyr!
Jeg formoder du allerede har været til dyrlæge med staklen og startet behandling, men da det tydeligvis ikke er blevet til det bedre, vil jeg råde dig til omgående at få skægagamen til dyrlæge igen, så den enten kan få intens hjælp med det samme eller få fred.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Tornhale Agame med æglægnings problem!!
Spørgsmål:
Jeg har 1.1 Tornhale Agamer (Uromastyx acanthinura), for ca. 6 uger siden parrede min han hunnen flere gange og nu er hun med æg. Men det virker som om hun holder dem tilbage, hun lagde først et i torsdags (2/2). Det var helt hårdt og gult. Så lagde hun et mere i går fredag (3/2), dette æg var hvidt men faldet mere eller mindre helt sammen. I dag (4/2) har hun så ikke lagt nogen, jeg er meget bekymret for om hvad der kan ske hvis hun ikke kommer af med æggene og om der er noget jeg kan gøre for at hjælpe det på vej?
Jeg har fået mange forskellige ting af vide om hvilke forhold de skal have at lægge æggene i, og har sørget for at hun har alle muligheder. Hun har en mørk hule med let fugtigt jord, et dybt lag sand i hele terrariet, steder hun kan grave sine egne huler under, et af stederne let fugtigt.
Synes virkelig jeg har gjort alt hvad der står i min magt for at give hende de perfekte forhold.
Hun har også gravet og gjorde det en helt uge op til hun lagde det første æg. I dag har hun så bare gravet videre og prøvet at komme ud af terrariet, mere end hun plejer. Begge æg har hun lagt i den hule den de normalt bruger, men det ser ikke ud som om hun har prøvet at skjule dem.
Er der noget jeg har gjort forkert? Er der noget jeg kan gøre nu for at hjælpe hende? Hvad kan du i hele taget råde mig til?
Håber virkelig at du kan hjælpe mig!! Er meget bekymret for hende.
Svar:
Der er desværre også grund til bekymring for mange tornhaleagamer dør på grund af læggenød hvert år. Det lyder som om du har gjort meget for, at hun har gode steder at grave og lægge sine æg. De fleste plejer at være glade for dybe baljer med en god blanding af let fugtig havejord.
Men hvad din huns tilstand nu angår, så må du ikke vente for længe med at få hende til dyrlæge. De mange æg laver blandt andet et kraftigt pres på indre organer og på sigt for dyret nedsat funktion af disse. Ofte støder der også infektioner til.
Jeg vil råde dig til at få hende undersøgt – så det kan vurderes hvor langt henne i sygdomsforløbet hun er. Jo hurtigere man sætter ind med behandling, jo bedre kommer hun igennem.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Ægyptisk gekko med smerter
Spørgsmål:
Jeg har netop erfaret, at min gekko ikke vil støtte på højre forben. Jeg har haft den oppe for at se på den, men da jeg rørte benet fik den nærmest spasmer.
Det ser som der er en lignende blodsamling ved ledet mellem skulderen og albueledet… det er mere markeret farvemæssigt end resten af kroppen.
Ifølge oplysninger om gekkoen, kravler den aldrig over ca. 5 cm. og den kan da heller ikke komme højere op, så jeg ved ikke lige hvordan den skulle kunne brække benet. Det ser meget underligt ud, Jeg håber du kan hjælpe.
Svar:
Som du beskriver det, er jeg slet ikke i tvivl om, at den stakkels gekko har stærke smerter. Det er derfor den reagerer så kraftigt når du berører området. Gekkoer kan få ledskader og ledbetændelser ligesom andre krybdyr, såvel som der ved slåskampe med andre dyr kan opstå brud og forvridninger. Da området her har ændret farve, kan det tyde på blodansamlinger eller infektioner. Præcis hvad af det der er galt, kan jeg ikke afgøre uden at undersøge gekkoen. Men da den har ondt, synes jeg I skal få den til dyrlæge, så den kan få hjælp.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Stresset skægagame
Spørgsmål:
Vi er et par som lige har købt en skægagame. Vi fik den for 4 dage siden. Hun er 3 år. Da vi fik hende spiste hun rigtig godt, både grønt og insekter, men de sidste to dage, har det været lidt sløvt ved hende. Kan hun være stresset grundet flytning? Vi har læst at de spiser meget og derfor har meget afføring, men vi har ikke set noget til hendes afføring?? Hun har heller ikke drukket vand mens vi har set det? Er der noget galt med hende? Hvilke kendetegn skal vi holde øje med ang. sygdomme? Håber på svar, da vi vil hende det bedste.
Svar:
Uden at have undersøgt hende, kan jeg ikke sige med sikkerhed om hun er stresset eller syg. Skægagamer kan sagtens stresse kraftigt når de flyttes, men såfremt de kommer i terrariemiljøer der er perfekte og får ro, kommer de normalt pænt over det. Sygdomstegn vil samtidig være meget varierende alt efter hvilken sygdom der kunne være tale om. Derfor synes jeg, at I skal holde godt øje med hende og fortsætter dette, bør I kontakte mig i næste uge.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Leopardgekkoers drægtighedstid
Spørgsmål:
Vores leopardgekko Freja, har nu to gange ca. indenfor en måned, lagt æg. I den forbindelse har vi tre spørgsmål:
1. Hvor tit lægger de æg?
2. Er en hun nok til en han (Gustav), eller bør vi anskaffe en mere.
3. Freja har gravet æggene ned i sandet begge gange og har ikke benyttet den redekasse vi har lavet til hende. Hvis vi lader dem ligge for at se om de udklækker, hvor længe skal vi så lade dem ligge?
Vi håber du kan hjælpe!
Svar:
1. Normalt avler leopardgekkoer i 7-8 måneder indenfor en parringssæson -og lægger i denne periode 6-8 kuld æg. Æggene lægges normalt 21-28 dage efter parring.
2. Det er altid bedre at have mere end én hun. Med to hunner kan hannen ikke jage (og stresse) dem begge på een gang. Så kan den ene af dem ihvertfald få fred imens!
3. Inkubationstidens for æggene er normalt 45-70 dage, men de skal i inkubator/rugekasse hvis det skal lykkes jer at udruge dem rigtigt.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Stridbare skægagamer
Spørgsmål:
Jeg skriver til dig i håb om, at du kan hjælpe mig med et stort problem. Vi har 5 agamer, 3 hunner 2 hanner alle er mellem 2-4 år. Den ene hun er nu begyndt at æde de andres tær, 2 af dem har mistet 2-3 tær. Jeg skiller dem ad, når jeg ser det, og ellers renser jeg det i klorhexidin. Alle dyr spiser godt og har det ellers fint. I dag har jeg skilt dem ad, så de lige kan få lidt ro.
Hvad syntes du jeg skal gøre ???
Svar:
Du er nødt til at skille dyrene ad så dette ikke fortsætter. Ikke bare er det smertefuldt og med stor risiko for infektion, men det stresser også dyrene så kraftigt at der er yderlige risiko for udvikling af andre sygdomme. De må skilles ad permanent i flere – lige perfekt – indrettede terrarier.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Min grønne leguan
Spørgsmål:
Hej krybdyrdoktor
Her i sommerferie var vi på vores sædvanlige feriested, og havde aftalt at købe en grøn leguan i år. Det gjorde vi. Den var 2 måneder. Men på da vi var kommet hjem, blev han mere og mere svag. Han holdt næsten op med at spise, selv om jeg skar hans mad i bitte små stykker. Til sidst døde han desværre. Det er jeg meget ked af. . M en jeg forstår ikke helt hvorfor. Kan det være fordi han har fået et nyt hjem?
Han var så sød og livlig inden vi kom hjem. Han havde både UV lys, et stort terrarie (hvordan man nu staver det….) og han fik kosttilskud, altså kalk, og jeg prøvede at give ham to græshopper, som han heller ikke ville spise. i følge zoo city skulle alt være gjort rigtigt. Jeg forstår bare ikke helt hvorfor han døde.
Og et andet spørgsmål. Kan leguaner blive tamme? Altså nogen siger at man aldrig vil kunne gøre dem tamme, mens andre siger at de sagtens kan blive vænnet til dig, så man kan tage den op hver dag…
Jeg vil nu overveje en halsbåndsleguan, det kommer an på dit svar. Den skulle være lettere end en grøn leguan. Tror du at det er en god ide?
Svar:
Det var trist at høre med din leguan. Jeg ville ønske at du var kommet med ham, mens han stadig var i live, så vi kunne have undersøgt ham, fundet ud af hvad der var galt og fået ham hjulpet.
Nu er der jo kun gætterier tilbage, for han kan jo være død af alverdens ting? Det kunne være sygdomme, stress grundet et forkert miljø og meget andet.
Leguanerne kan godt blive tamme såfremt de trænes til det allerede fra helt små. Men der vil altid være store individ forskelle således at nogle har større tilbøjelighed til at blive kælne end andre.
Jeg vil ikke vurdere at halsbåndsleguan er “lettere” end Grøn leguan – for begge kræver specifik pasning for at trives. Kommer man godt fra start her er begge sådan set lige “lette” eller “svære” at holde.
Men hvis du overvejer et nyt krybdyr, så er du altid velkommen til en konsultation hvor vi gennemgår det terrarie du har og får fundet frem til hvilket/hvilke dyr der kunne fungere hos dig. Så skal jeg også nok sørge for, at du får hjælp til fodring og pasning på forhånd, så du kommer godt fra start.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Om halsbåndsleguaner:
Spørgsmål:
Jeg har lige købt mig to halsbånds leguaner en han og en hun. hunnen er i almindelig størrelse men jeg synes at min han er meget tynd hans appetit fejler ikke noget. Jeg har fået at vide at de kun skal fodres hver anden dag, passer det og hvad kan jeg fodre dem med udover melorme og fårekyllinger og deres vitaminer.
Er det normalt at de går op mod glasset i deres terrarium, det er på 200 liter de har uv lys varme lampe og varme sten og en hule.
På forhånd mange tak
Svar:
At halsbåndsleguaner “går op imod glasset” i deres terrarie, ses ofte når de er i nye omgivelser. Denne form for rude-søgende adfærd kan blive meget voldsom og tilsidst give dem skader på fx snuden, så normalt prøver man at begrænse det lidt.
Du kan fx dække nogle af siderne med papir eller andet -og selve frontruden kan så dækkes de første 15-30 cm op fra bunden og op. Det gør at dyrene føler de er i et mere “overskueligt miljø” og det kan hjælpe lidt. Ydermere er det en god idé at etablere et godt og spændende terrariemiljø med masser af grene og skjul.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Hjælp til skægagame
Spørgsmål:
håber du kan hjælpe mig.
hvordan kan der være at min ene skægagame
ved sit sidste hamskifte smed det yderste stykke af sin hale?
Svar:
Når skægagamer har fået skader på det yderste af halen (bidsår, trykskader osv) bliver vævet ofte betændt. I nogle tilfælde spreder infektionen sig koldbrandsagtigt op gennem halen og i andre tilfælde afsnørres det yderste væv fra blodforsyningen. Når dette sker “visner” og dør det. Det samme kan ses efter dårligt hamskifte hvor halespidser, tæer osv kan afsnøres på samme måde af den tørre ham. Disse “visne” partier bliver så tørre, at de knækker af. Derfor er det et tegn på, at der er noget der har skadet skægagamen rent fysisk (fx et bidsår) eller at der er noget i terrariemiljøet der ikke er som det skal være.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Hamskifte hos en daggekko:
Spørgsmål:
Vi har lige et spørgsmål ang. en stor daggekko unge som vi har. Det drejer sig om at den har siddet stille (lidt for meget efter vores mening) i de sidste 14 dage. Den spiser som den skal, efter hvad vi kan se, og den får både nektar, vitaminer, og kalk som vi har fået at vide at de skal have. Alligevel virker den sløv, og ser ud som om den har problemer med hamskifte. Der sidder ham fast på fødderne, halen og ved øjnene. Lige pt. er den helt grå/mælkehvid, og sidder bare og hænger på en gren. Den virker ikke til at kunne hænge ordenligt fast på glasset, men glider ned. Er der noget vi kan gøre, for at afhjælpe problemet?
Svar:
Ja de bliver meget sløve ved dårligt hamskifte (de kan hverken se ordentligt eller holde fast). Prøv at lave en plastboks (med låg) med skumgummi-engangsvaskeklude (dem der fra Matas fx) i bunden. Fugt dem med lunkent vand og stil boksen på en lun bundvarmeplade. Når gekkoen sidder i dette lune miljø bliver luftfugtigheden hurtigt MEGET høj og så slipper hammen efter 10-15 minutter.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Gekko med spiseproblemer.
Spørgsmål:
hej .. Vi er et ungt par , der ejer 3 søde leopard gekko’er (( 1 han 2 hunner )) vi har bare et problem som vi synes er vigtigt ,,, vores nyeste hun købte vi for ca.2 mdr. siden men hun har ikke villet spise mad. Vi har prøvet med ; Græshopper, melorme , kæmpe melorme, kakerlakker og fårekyllinger alt både stort og småt ,.. men hun vil ikke spise .. Hendes hale er blevet lille og tynd … vi har talt med gekko ejere men de siger af det er fordi af hun ikke går sammen med de andre, men det gør hun. Både sover i samme hule selvom der er 5 andre huler .. hvad kan vi gøre?
Svar:
Gekkoer der ikke spiser og taber sig som du her beskriver, kan gøre det af flere årsager. Det kan være stress relateret grundet fejl i terrariemiljøet eller grundet andre i terrariet der stresser hende, men det kan også skyldes indvolds-parasitter (som fx orme og amøber i tarmsystemet) samt deciderede fordøjelsesforstyrrelser og sygdomme. Da hun har tabt sig så meget som du her beskriver, er det desværre nået at blive virkelig alvorligt for hende (gekkoernes haler er sidste fedtdepot der opbruges, så hun er så tynd som du skriver skal hun have hjælp NU) og derfor synes jeg du skal gå til (en krybdyrsagkyndig) dyrlæge med hende hurtigst muligt.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Gekko med hamskifteproblem
Spørgsmål:
Jeg blevet lidt urolig pga. en af mine gekko’er opføre sig mærkelig…Jeg har et ældre tokay gekko par, der lige har lagt deres første æg (i den tid jeg har haft dem)… Men kort efter æglægningen skiftede hunnen ham men hammet midt på ryggen og på hele halen sad fast og den gjorde ikke noget ved det selv, så jeg tog et pincet og lidt vand, og fik efter et minuts tids, hammet på ryggen af. men hammet på halen kunne jeg ikke få af. Jeg fik løsnet det lidt ved “røven” af gekkoen, så det stak lidt ud. Så håbede jeg den selv kunne få resten af .. men nu er der gået ca. to uger og hammet er der endnu
og gekko’en er stoppet med at spise. Jeg har tilbudt den masser af melorme, muse unger (pinky’s) og fårekyllinger… Men har ikke set den spise noget af det, dog har den dråkket meget vand. Og nu har den tilbragt de sidste tre dage, i det mørkeste sted i terariet (under et stykke træ). Og siger en underlig høj lyd hvis jeg nærmer mig den og igår tog den en hurtig løbe tur rundt i teraiet, har aldrig set reagere så’n for!.. Og den er blevet meget tynd?!… Hvad sker der med den?…
Svar:
Gekkoer hvor der er virkelig dårligt hamskifte (som det du her beskriver) kan ofte få store problemer med de ham-områder der ikke skiftes. Når hammen er indtørret og sidder fast, begynder den at stramme sammen om væv eller lemmer og der er desværre mange gekkoer der mister halestykker eller tæer på denne måde. Vævet der strammes sammen dør simpelthen grundet den hindrede blodcirkulation. Ydermere gør det utroligt ondt af få “afsnøret” en kropsdel, så derfor ændrer dyrene adfærd og holder som regel også op med at spise. Jeg synes du skal få undersøgt staklen og få afklaret hvor voldsomt det er, så der kan startes en korrekt behandling. Du er velkommen hos mig – eller du kan finde en anden krybdyrsagkyndig dyrlæge.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Kan man godt udvide bestanden?
Spørgsmål:
Jeg kunne godt lige bruge en prof mening på det her emne! Jeg synes det er lidt synd at min han gekko skal gå alene, kan jeg godt købe en ny hun til ham… Jeg ved at de ofte har en to tre hunner i naturen men jeg vil bare høre om der en chance for at de kommer op og slås?!
Svar:
Der er mange af mine klienter der har en han og en hun gående sammen uden de slås, men man skal selvfølgelig aldrig sige aldrig. Der er naturligvis nogle hanner der er mere aggressive end andre.
Men umiddelbart handler det oftest om, at hannen stresser hunnen (fordi han jager rundt med hende for at parre sig osv) og hvis terrariemiljøet ikke er stort nok og giver hunnen flugtmuligheder og gemmesteder nok, så bliver hunnen meget svækket og medtaget. Netop derfor er der mange der vælger at have flere hunner til én han, således at han ikke jager/forstyrrer/stresser den samme hun hele tiden.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Falder halen af?
Spørgsmål:
min vand agame har slået sin hale det er som om den har fået et knæk. Kan halen falde af, den virker ikke som om den er øm eller noget andet det se bare underligt ud hvor lang tid går der hvis den falder af?
Svar:
Ved kraftigt slag/skade kan agamer (og andre langhalede øgler) godt få et brud på halen. Såfremt vævet og blodforsyningen stadig er normal og velfungerende til det vævsstykke der er yderst efter bruddet, vil halen ikke falde af. Når haler “falder af” skyldes det som oftest enten en akut reaktion hvor halen smides via naturlige brudplaner bagerst i halen (som når firben smider halen når de overfaldes af dyr der jager dem) – eller det kan skyldes infektioner og koldbrandslignende reaktioner hvor vævet henfalder og dør.
Hvis du er i tvivl – og ikke kan vurdere om halen har ændret farve og tekstur, bør du få en dyrlæge til at kigge på det.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Gekkoer med øjenbetændelse
Spørgsmål:
Hej Beth,
Jeg har observeret, at flere af mine gekkoer har fået en betændelseslignende tilstand i øjnene. Det undre mig en del, at det rammer flere gekkoer, da jeg har dem gående enkeltvis i hver deres boks. Det er både leopardgekkoer og Goniurosaurus. I alt 4 styks.
De går med lukkede øjne (da begge arter er øjenlågsgekkoer). Jeg har nu flere gange duschet deres øjne og fjernet en hvidlig hinde fra deres øjne med et pincet. Jeg har observeret at en af leopardgekkoerne nu også har betændelse i overmunden ved tænderne. Jeg kunne forestille mig, at dette er på grund af, at den har slikket øjnene rene. Har du oplevet lignende blandt de dyr, som du har behandlet
Jeg et noget antibakteriel middel (creme) fra Loewe, som jeg muligvis kunne benytte. Det er noget, som jeg en gang (med held) benyttede ved et hemipenis fremfald, som var gået i betændelse. Jeg tør dog ikke bare uden videre begynde at smøre det i øjnene på gekkoerne, som sikkert og vil slikke det meste af det af umiddelbart efter.
Svar:
Når jeg tidligere har set lignende tilfælde har agens ofte været bakterier og/eller svampe. I visse tilfælde endda resistente bakterier som så breder sig til munden efter den smittevej du beskriver.
Problemerne forværres jo som oftest af, at gekkoerne så ikke får indtaget føde nok grundet det nedsatte syn og efterhånden svækkes yderligere. I visse af tilfældene har bakterierne så bredt sig i svælg og lunger og i ét tilfælde var det massiv svampevækst i lungerne der blev konstateret efter obduktion af den døde gekko.
Man kan godt bruge antibiotisk øjensalve (forudsat at det er en gekkoerne tåler) men man skal være opmærksom på risikoen for resistente bakterier eller at der også var svamp indblandet i infektionen. Så ville midlet ikke have effekt og man har mistet tid, hvis du forstår.
I de tilfælde hvor tilstanden har smittet markant har de fleste fået udtaget prøve fra en gekko, så der på laboratoriet er lavet en bakteriologiskundersøgelse, undersøgelse vedr svampe samt en undersøgelse af de fundne bakteriers resistensforhold. Derefter ved man jo præcis hvad man skal have bekæmpet og hvilket antibiotika (eller svampedræbende middel) der er det mest effektive.
Tilbage til indholdsfortegnelsen
UVA & UVB belysning
Spørgsmål:
hej Beth.
Vi har et spørgsmål til dig.
Kan vores leguan få for meget UVA & UVB lys?
Min kone og jeg er ved at bygge et nyt og større terrarium til obelix. Som bliver 2m h 132cm b
75cm d. Til den størrelse terrarium hvad er så fint af belysning udover varmelampe. Er det fint med
2 gange REPTI GLO 8.0 40W 105CM?
Hvad vil du anbefale os og har du andre ting vi skal huske/gøre med hensyn til byggeriet.
M.V.H.
Arne & Sara.
Svar:
Hej Arne & Sara,
Jeres leguan kan ikke få for meget UV-a og UV-b lys. I naturen får leguanerne meget kraftig uv-bestråling og danner dermed store mængder aktivt D3-vitamin. Ved “mere UV-bestråling end der er behov for” for at danne D3 vitamin, får man ikke en “D3-vitamin overdosering”. Det naturligt dannede D3 vitamin der er i “overskud” inaktiveres (lidt populært sagt) nemlig af kroppen selv. Således er det kun D3 vitamin man tilsætter i pulverform på maden, som man kan overdosere.
Af UV-kilder kan jeg anbefale de nye “UV Zoo-pærer” som Søren Werther, Frøgruppen, NHF har fået skaffet hjem. De giver et vældigt godt lys – både UV-mæssigt og rent luxmæssigt.
Mvh,
Dyrlæge Beth Fledelius
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Er leguaner kødspisere?
Spørgsmål:
Hej Beth
Jeg skriver til dig da jeg er blevet noget fortvivlet ang. om leguaner må spise kød (mus, rotter, fårekyllinger osv.) får når jeg sidder og læser om det på nettet siger ca 50% at de ikke må og 50% siger de gerne må. Jeg har desuden læst i lidt gamle bøger hvor der også står at leguaner må spise kød. Jeg har også været på en minizoo hvor leguanerne fik fårekyllinger.
Men min fortvivlelse opstår her i sidste uge da min underviser (indenfor uddannelse som dyrepasser) fortæller at han har fodret skoles gamle leguan med rotter hver uge. Han fortalte så at han ikke gør det med de nye leguaner, men han fortalte at det kun var fordi at han var blevet usikker på om de må få det. Men der var ingen tvivl om, at han mente at det kun var godt for leguanen. Og klassen som var med da han fortalte det, er nu med den overbevisning at leguaner godt må få kød. Han fortalte så til slut at små og mindre leguaner gerne må få kød og at de havde godt af det, men lige så snart de blev store måtte de ikke få det.
Så jeg håbede på du kunne give mig et endeligt svar som jeg kan forholde mig til? Os for og få fortalt ham at det nok ikke er så smart at gå og fortælle hans elever at de må få kød hvis de ikke må.
H ilsen Kasper.
Svar:
Hej Kasper,
Al nyere forskning viser, at animalsk protein udgør en så lille del af vilde leguaners foder, at det antages for “tilfældigt” (fx at der sidder et insekt på et blad de æder). Samtidig er det et faktum at store mængder protein kan være skadeligt for leguanerne (nyrefunktion m.m.). I naturen styres unge leguaners protein-indtag ved at de æder bestemte planter med højere plante-protein indhold mens de er i vækstperioden samt at de udnytter proteinkilden bedre.
En foderplan til en leguan bør derfor reguleres efter dens alder, køn, vækstperiode, livsfase osv., men med sikkerhed uden brug af animalsk foder.
Mvh,
Dyrlæge Beth Fledelius
Tilbage til indholdsfortegnelsen
Vandagamer i vægdrivhus
Spørgsmål:
Hej.
Jeg har mine 2 vandagamer, og jeg havde tænkt på at købe et vægdrivhus til dem. Så de kunne komme ud om sommeren. Er det muligt? Og er der nogle forholdsregler jeg skal tage, hvis de kommer ud. Ud over selvfølgelig sørge for at de ikke kan komme ud, og andet kan komme ind.
På forhånd tak
Kevin
Svar:
Hej Kevin
Du kan godt lave et udeanlæg til dem i et vægdrivhus, men det kræver lidt arbejde af dig. Du skal være opmærksom på, at anlægget hverken bliver for varmt eller for koldt på nogen tidspunkter af døgnet. Det vil du formentlig kun kunne sikre dig ved et ventilationssystem samt varmesystem. Du skal også være opmærksom på, at den ikke vil få tilstrækkelig UV-lys gennem almindelige glasplader, så du skal også have UV-lys i drivhuset. Endelige skal den også have mulighed for at kunne skjule sig, så den ikke stresser
Hilsen Beth
Tilbage til indholdsfortegnelsen