​Åbningstider:​ Alle hverdage 9.00-17.00

Gekkoer med øjenbetændelse

​Spørgsmål

Hej Beth,

Jeg har observeret, at flere af mine gekkoer har fået en betændelseslignende tilstand i øjnene. Det undre mig en del, at det rammer flere gekkoer, da jeg har dem gående enkeltvis i hver deres boks. Det er både leopardgekkoer og Goniurosaurus. I alt 4 styks.

De går med lukkede øjne (da begge arter er øjenlågsgekkoer). Jeg har nu flere gange duschet deres øjne og fjernet en hvidlig hinde fra deres øjne med et pincet. Jeg har observeret at en af leopardgekkoerne nu også har betændelse i overmunden ved tænderne. Jeg kunne forestille mig, at dette er på grund af, at den har slikket øjnene rene. Har du oplevet lignende blandt de dyr, som du har behandlet

Jeg et noget antibakteriel middel (creme) fra Loewe, som jeg muligvis kunne benytte. Det er noget, som jeg en gang (med held) benyttede ved et hemipenis fremfald, som var gået i betændelse. Jeg tør dog ikke bare uden videre begynde at smøre det i øjnene på gekkoerne, som sikkert og vil slikke det meste af det af umiddelbart efter.

Svar:

Når jeg tidligere har set lignende tilfælde har agens ofte været bakterier og/eller svampe. I visse tilfælde endda resistente bakterier som så breder sig til munden efter den smittevej du beskriver.

Problemerne forværres jo som oftest af, at gekkoerne så ikke får indtaget føde nok grundet det nedsatte syn og efterhånden svækkes yderligere. I visse af tilfældene har bakterierne så bredt sig i svælg og lunger og i ét tilfælde var det massiv svampevækst i lungerne der blev konstateret efter obduktion af den døde gekko.

Man kan godt bruge antibiotisk øjensalve (forudsat at det er en gekkoerne tåler) men man skal være opmærksom på risikoen for resistente bakterier eller at der også var svamp indblandet i infektionen. Så ville midlet ikke have effekt og man har mistet tid, hvis du forstår.

I de tilfælde hvor tilstanden har smittet markant har de fleste fået udtaget prøve fra en gekko, så der på laboratoriet er lavet en bakteriologiskundersøgelse, undersøgelse vedr svampe samt en undersøgelse af de fundne bakteriers resistensforhold. Derefter ved man jo præcis hvad man skal have bekæmpet og hvilket antibiotika (eller svampedræbende middel) der er det mest effektive.

Tilbage

Det siger kunderne

Vurderet 4.9 på Facebook baseret på 50+ anmeldelser på Facebook​​

Mest kompetente dyrlæge der ved hvad hun snakker om! Hun fik hurtigt afklaret hvad Vores skægagame fejlede. Kan helt klart anbefale Beth og hun er hele køreturen værd fra Svendborg !

Line J. P.

Vi har i dag været hos Beth med vores græske landskildpadde til sundhedstjek, samt slibning af næb. Det var første gang og det var simpelthen sådan en god oplevelse. Både Beth og hendes kollega var super søde, og vi fik svar på alle vores spørgsmål Vi følte, at vi var i rigtig gode hænder, så den varmeste anbefaling herfra.

Sissel B. M.

Åbningstider​

Mandag – Fredag

09.00 – 17.00​

Lørdag​ – Søndag

Lukket

Helligdage​

Lukket

Der tages for​behold for ændringer i åbningstiderne.

Krybdyrdoktor

​Skovvænget 6 B

2800 Lyngby

Disclaimer: 

Oplysningerne på hjemmesiden er udelukkende til informationsbrug. Egentlig diagnosticering, behandling og medicinering kræver forudgående konsultation. Alle informationer og materiale på hjemmesiden er copyright.